Wednesday Philosophy Constitutional: Russian Philosophy, Baader, Seymon Frank

An overview of Russian philosophy by Mikhail Epstein. Also check out his Basic Ideas of Four Russian Thinkers.

Russian webpage on Franz von Baader. Apparently Baader also influenced S.L. Frank, the Russian translator of Husserl’s Logical investigations:

У Б. уже есть основная мысль «нравственного монизма«, изобретенного спустя полвека митр. Антонием (Храповицким). Если грех — это разъединение, то противоположное действие (в естественнонаучном смысле) — это соединение, то есть любовь. В этом алхимическом ключе Б. пишет о грехе и исцеляющей его любви: Слово «sunde» (грех) происходит от разделения, разособления (asunder), и из этого явствует правильность того утверждения, что грех, отделивший нас от Бога, есть нечто вполне реальное в отношении к нам самим, как и вообще во всяком случае отпадения любящих друг от друга отпадающий ставит между собой и любимым им момент затрудненности и потому находится с ним в состоянии напряженности; причина, почему начало примирения, деятельное, уничтожающее напряженность, само собой представляется началом искупляющим.

Speaking of S.L. Frank, his translator’s preface has now been made available by Рустик (The Early Russian and Baltic Phenomenology Working Group).

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s